Lalkowe SPA

Masz problem z lalką? Zapytaj o radę!
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Bomba
Kontakt:

Lalkowe SPA

Post autor: Bomba »

Wszyscy zapewne znamy tutoriale Rudego Królika:

http://zapieczlotych.blogspot.com/2010/ ... rbary.html

http://zapieczlotych.blogspot.com/2010/ ... vol-2.html

Ale myślę, ze każdy ma też swoje sposoby na "odszczurzanie" swojej lalki. Pomyślałam, ze warto by było zgromadzić tutaj inne triki na Basiowe zniszczenia. Będą z nich mogli korzystać początkujący lalkowicze (tacy jak ja ;) )
Podzielicie się?
We're all full of lies

http://szalenstwakamy.blogspot.com/ <--- blog lalkowy
http://fotomaniabomba.blogspot.com/ <--- blog nielalkowy, fotograficzny

Awatar użytkownika
Mono
Kontakt:

Re: Lalkowe SPA

Post autor: Mono »

Ja nie wiem, czy stosuję jakieś cudowne środki na odświeżanie lalek. Już daaawno nie trafiły mi się prawdziwe trupki, które do lalek byłyby niepodobne.
Jeśli trafia mi się jakaś używana lalka, zawsze zabieram ją do łazienki i tam:
-myję jej włosy swoim szamponem i zostawiam na parę minut taką namydloną; spłukuję
-nakładam swoją odżywkę i znów zostawiam na parę minut; jeśli włosy były splątane, staram się rozczesać je delikatnie, gdy są pokryte odżywką; idzie wtedy łatwiej i mniej wypadają; spłukuję
-leję po włosach na przemian najpierw gorącą wodą, a potem bardzo zimną (obie z kranu), to wydobywa z nich połysk
-wycieram lalkę ręcznikiem bardzo uważając, by nie skołtunić znów włosów, trzeba je dobrze otrzepać z wody a potem delikatnie potrzeć z góry na dół ręcznikiem
-na koniec maksymalnie dwa psiknięcia jedwabiem (jak dam więcej, to włosy po wyschnięciu będą tłuste) w spreju i koleżanka ląduje na grzejniku, gdzie sobie schnie powoli; po wyschnięciu trzeba rozczesać włosy (a jak one pachną! poezja :D) i już!

Jak już wspominałam w temacie o prostowaniu, na bardzo zniszczone włosy stosuję prostownicę. Włosy są po niej jak nowe! Trzeba jednak uważać, bardzo łatwo je przypalić.

To tyle, więcej tajników nie znam albo za bardzo już nie pamiętam :)
W świecie Barbie
W razie problemów, proszę o kontakt przez FB, dziękuję.

Obrazek Obrazek

Awatar użytkownika
BarbieDream
Kontakt:

Post autor: BarbieDream »

Moje środki też nie są cudowne, ani skomplikowane ;) Ja używam tylko i wyłącznie wrzątku (gorącej wody, przegotowanej) i czeszę, a następnie zostawiam do wyschnięcia. Wiadomo, że wymyślne fryzury wymagają więcej pracy i wtedy sięgam do tutorialów Królika :)
W przypadku obcinania włosów - fryzurę modeluję wrzątkiem (przelewam wodą w porządanym kierunku), obcinam, jeszcze raz wrzątek i odrobina lakieru do ułożenia :)

Awatar użytkownika
privace
Kontakt:

Post autor: privace »

Ja mam tylko jeden patent, który stosuję przy czesaniu, opisany już na blogu TU- najgorsze kołtuny rozczesuję drutem. czasochłonne, ale jak ktoś lubi mieć zajęte ręce podczas np. oglądania filmu, to zajęcie mechaniczne i nie wymagające patrzenia;) Dzięki temu z takiego dreda:
Obrazek
da się zrobić normalne włosy, nie wyszarpując więcej, niż dosłownie kilka włosów
Obrazek
No i bardzo przydatny jest spraj do rozczesywania włosów- to naprawdę działa cuda przy czesaniu, zwłaszcza włosów kręconych!

Awatar użytkownika
dollbby
Kontakt:

Post autor: dollbby »

a ja to myje lale szamponem, spłukuje, jak mam odżywke to nakładam jak nie mam to nie ;p
potem rozczesuje włosy od dołu po paśmie. Jesli to są mattelki to leje wrzątkiem, włosy sa wtedy niesamowicie miękkie. Jesli niematelka, to prostuje na najnizeszej temp, pasmo po pasmie. Włosy bez odzywki tez idzie uratowac, ale wiecej ich leci przy czesaniu. Jak czesałem moją Jewel Mermaid Barbie to była katastrofa, bo nie dosc że długie to jeszcze kanakelon....o zgrozo... ale jakoś dałem rade! :)

Awatar użytkownika
Mono
Kontakt:

dollbby pisze:Jak czesałem moją Jewel Mermaid Barbie to była katastrofa, bo nie dosc że długie to jeszcze kanakelon....o zgrozo... ale jakoś dałem rade! :)
Miałam to samo, tylko z inną lalką. Te włosy mimo odżywki i rozczesywania drutem łamały się i wychodziły, koszmar :facepalm: Ale mnie też udało się ją odratować i z trzech splątanych dredów, Barbie z powrotem miała swoją bujną blond czuprynę :D
W świecie Barbie

Obrazek Obrazek

Awatar użytkownika
dollbby
Kontakt:

no własnie:) Ale takie "przerzedzenie" kudłów czasami bardziej basi pasuje niz wilki busz:)

Awatar użytkownika
Only NM
Kontakt:

Post autor: Only NM »

Ja szczerze mówiąc lubię lalkom urządzać SPA, lubię męczyć się z rozczesywaniem, lubię marnować odżywkę, wodę, szampon itp
Ale jedna lalka niestety nie dała się odnowić (znaczy się umyłam ją itp). Mam na mysli jej włosy, jest to lalka od Simby konkretnie Steffi.
Z włosami próbowałam już wszystkiego (oprócz rerotu, bo nie chcę mojej jedynej Stefie zmieniać włosów) czesałam, myłam, traktowałam wrzątkiem, prostownicą, żelazkiem (w akcie ostatecznej desperacji) a włosy w tym samym stanie (no może trochę bardziej rozczesane.). Może ktoś zna jakiś sposób na przywrócenie stanu włosów tej lalki:
http://i.pinger.pl/pgr87/808957dd000c775c4f282a12/
Zdjęcie robione przed zabiegami pielęgnacyjnymi.
Życie, to nie jest sport dla widzów!
- Dzwonnik z Notre Dame

Jeśli chcesz mnie odwiedzić kliknij TUTAJ

Awatar użytkownika
dollbby
Kontakt:

włosy stefek to jest przekleństwo! nic z tym raczej nie zobisz;p

Awatar użytkownika
Ania_DollSecondHand
Kontakt:

Post autor: Ania_DollSecondHand »

Popieram Dollbbiego - uwielbiam stare Stefki i zbieram je, ale jeszcze nie znalazłam sposobu, aby ich włosy przywrócić do takiego stanu, jak można to zrobić w przypadku Barbietek. Stefkowe włosiska kołtunią się i puszą, więc zazwyczaj zadowalam się czesaniem ich, aż będą w miarę gładko leżały na główce, a z tym, że są napuszone już raczej nic się nie zdziała... :)

Awatar użytkownika
Agiss
Kontakt:

Post autor: Agiss »

Only NM też mam jedną starą Steffi. Też miała takie kudły i je ucięłam :/ teraz ma krótkie włosy...

Awatar użytkownika
Bomba
Kontakt:

Post autor: Bomba »

Only NM pisze:Ja szczerze mówiąc lubię lalkom urządzać SPA, lubię męczyć się z rozczesywaniem, lubię marnować odżywkę, wodę, szampon itp
Ale jedna lalka niestety nie dała się odnowić (znaczy się umyłam ją itp). Mam na mysli jej włosy, jest to lalka od Simby konkretnie Steffi.
Z włosami próbowałam już wszystkiego (oprócz rerotu, bo nie chcę mojej jedynej Stefie zmieniać włosów) czesałam, myłam, traktowałam wrzątkiem, prostownicą, żelazkiem (w akcie ostatecznej desperacji) a włosy w tym samym stanie (no może trochę bardziej rozczesane.). Może ktoś zna jakiś sposób na przywrócenie stanu włosów tej lalki:
http://i.pinger.pl/pgr87/808957dd000c775c4f282a12/
Zdjęcie robione przed zabiegami pielęgnacyjnymi.
Steffie od simby da sie odnowić. Ostatnio odnowiłam evi- polałam letnią wodą, umyłam w szamponie. Poczekałam, aż będą wilgotne i napsikałam trochę odżywki. Następnie ją spłukałam i poczekałam, aż włosy będą prawie suche. Wtedy "pożyczyłam" (oczywiście, bez uprzedzienia ;) ) prostownicę mojej mamy, ustawiłam na najniższą temp. (130 stopni) i pasmo po paśmie prostowałam. I tu dobra rada- jak prostownica się nagrzeje, to lepiej ją wyłączyć i włączyć ponownie tak w połowie prostowanie. Na początku prostowanie to koszmar- włosy się plączą i robi się z nich siano, ale jaksię ma trochę czasu i cierpliwości, to się da ją ogarnąć :)

Tu kilka fotek Evci przed i po:

Obrazek

Obrazek

Jej włosy były dość mocno pokudłane- w poprzednim wcieleniu miała warkocze, a potem napuszone kitki :)
We're all full of lies

http://szalenstwakamy.blogspot.com/ <--- blog lalkowy
http://fotomaniabomba.blogspot.com/ <--- blog nielalkowy, fotograficzny

Awatar użytkownika
Imago
Kontakt:

Post autor: Imago »

A macie jakiś pomysł jak wyczyścić lalce twarz z zabrudzeń? Olivia (jedna z moich Evi) podróżowała ze mną w torbie i się dziewczyna ubrudziła na nosie i policzku... ja inteligentnie chciałam jej to zetrzeć... próbowałam gumką do ołówków, wodą, wodą z mydłem... zmywaczem :facepalm: (co zaowocowało drobną skazą na wardze i chyba zmytym różem z policzka :pudło:) ale nic to nie dało... nie chce zejść... nawet drobne ścieranie pilnikiem do paznokci nic nie dało :pudło: i będę miała takiego małego pseudo-OOAK teraz... :facepalm:
Jutro spróbuję zrobić zdjęcie i pokazać wam jak to wygląda.
"Każda głupia potrafi być czarownicą z runicznym nożem, ale trzeba wysokiego kunsztu, by być czarownicą z obierakiem do jabłek!"
http://ask.fm/ImagoImaginacjaImagowska

Awatar użytkownika
dextella
Kontakt:

Post autor: dextella »

może zamalować farbą akrylową o odpowiednim kolorze?

Awatar użytkownika
Mono
Kontakt:

Przy większych zabrudzeniach ładuję lalki pod kran i szoruję gąbką z dużą ilością mydła czy jakiegoś płynu do kąpieli. Zawsze puszczało. Czasami drapałam paznokciem i też schodziło.
Ale jak mówisz, że ubrudziła się w torebce, to to może być jakaś farba od czegokolwiek. Choć jak nie odpuściło po zmywaczu to nie wiem :mysli:
W świecie Barbie

Obrazek Obrazek

ODPOWIEDZ