Klej z pistoletu daje o wiele grubszą warstwę niż klej szewski, który daje się rozetrzeć bardzo dobrze, a spoiwo po 24 godzinach o wiele solidniejszeLacrima pisze:A klej z pistoletu? Jest chyba najlepszy do takich zabaw.
Jak się zabrać za lalki OOAK?
- astridnat
- Kontakt:
Re: Jak się zabrać za lalki OOAK?
- Lacrima
- Kontakt:
To zależy co sie chce uzyskać. Kleju szewskiego nie znam, ale to chyba musi byc jakiś glut cootoczy oko dookoła. Pozatym łatwiej go usunąc jak kapnie gdzie nie trzeba. Zależy tez czy chce się lalce przy głowie majstrować regularnie czy ma to być na stałe, bo wtedy lepiej użyc jakiejś plasteliny na zasadzie eyeputty
You can't buy happiness, but you can buy dollies. And that's kind of the same thing.
Mój flickr: http://www.flickr.com/photos/108814335@ ... 910744495/
- BarbieDream
- Kontakt:
A doradziłby mi ktoś jakiś dobry klej do materiałów?
- Lacrima
- Kontakt:
Ja Używam Gutermanna HT2 i jestem naprawde zadowolona!
You can't buy happiness, but you can buy dollies. And that's kind of the same thing.
- BarbieDream
- Kontakt:
to jeszcze powiedz gdzie mogłabym taki kupić? Znajdę na allegro?
- jewelsnake
- Kontakt:
http://allegro.pl/klej-do-tkanin-guterm ... 25440.htmlBarbieDream pisze:to jeszcze powiedz gdzie mogłabym taki kupić? Znajdę na allegro?
"It's not that I can't find worth in anything
It's just that I can't find worth in enough"
Manic Street Preachers
It's just that I can't find worth in enough"
Manic Street Preachers
- BarbieDream
- Kontakt:
Dzięki! Też znalazłam, ale widzę, że tu jest tańsza wysyłka 
- Annorelka
- Kontakt:
Ja mam problem, że nie mogę równomiernie rozłożyć farbki. Wychodzi szorstko i grudkowato... Kredki akwarelowe (mam derwent watercolour, koh-i-noor mondelouz oraz kilka cretacolor) zostawiają tylko słabe, prawie niewidoczne ślady na główce. Na razie repaintowałam jedną Barbie i jedną Evi.
Do tego firmowa farba nie chce schodzić w całości... próbuję to robić najczęściej polecanym zmywaczem bezacetonowym do paznokci.
Do większych powierzchni używam pędzelka 0, a do szczegółów 02 i 05 (ale są mniejsze niż tego rozmiaru innych firm). Akryle jak na razie od Daler Rowney, najmniejszy zestaw. Nie kupowałam super-przyborów jako początkująca... Akryli nigdy wcześniej nie używałam, bo na lekcjach rysunku itd. preferowano oleje. Mam ich sporo... Czy też by się jakoś do repaintu nadały?
Gdzie można kupić w internecie takie bardzo cienkie pędzelki do malowania paznokci itp.?
Do tego firmowa farba nie chce schodzić w całości... próbuję to robić najczęściej polecanym zmywaczem bezacetonowym do paznokci.
Do większych powierzchni używam pędzelka 0, a do szczegółów 02 i 05 (ale są mniejsze niż tego rozmiaru innych firm). Akryle jak na razie od Daler Rowney, najmniejszy zestaw. Nie kupowałam super-przyborów jako początkująca... Akryli nigdy wcześniej nie używałam, bo na lekcjach rysunku itd. preferowano oleje. Mam ich sporo... Czy też by się jakoś do repaintu nadały?
Gdzie można kupić w internecie takie bardzo cienkie pędzelki do malowania paznokci itp.?
- Szklanooka
- Kontakt:
Co do kredek akwarelowych - jakiego używasz lakieru? Kredki potrzebują dobrego szorstkiego podkładu, żeby nimi rysować po lalce. Kolor buduje się stopniowo lakierując i dodając kolejną warstwę. Do zrobienia np. czarnej kreski nad okiem czy jednolitej szminki na ustach lepsza jest farba.
Do namalowania jednolitej mocno kryjącej powierzchni bez śladów pędzla najlepsza jest farba akrylowa i chociaż takie akryle z wyższej półki w sklepie dla plastyków nadają się do malowania to zawierają to są dość gęste i szybko wysychają przez co ciężko nimi właśnie równomiernie coś namalować. Do tego najlepiej nadają się farbki ze sklepów modelarskich np. Vallejo, Mr. Color, Zoukei-Mura. Ja mogę polecić Vallejo Model Color, łatwo można je u nas dostać - mają podwyższoną pigmentację dzięki czemu dobrze kryją, są rzadkie i tak jakby rozlewają się lekko na lalce dając ładną powierzchnię.
Cienkie pędzelki też można dostać w modelarskim, albo na allegro.
Do namalowania jednolitej mocno kryjącej powierzchni bez śladów pędzla najlepsza jest farba akrylowa i chociaż takie akryle z wyższej półki w sklepie dla plastyków nadają się do malowania to zawierają to są dość gęste i szybko wysychają przez co ciężko nimi właśnie równomiernie coś namalować. Do tego najlepiej nadają się farbki ze sklepów modelarskich np. Vallejo, Mr. Color, Zoukei-Mura. Ja mogę polecić Vallejo Model Color, łatwo można je u nas dostać - mają podwyższoną pigmentację dzięki czemu dobrze kryją, są rzadkie i tak jakby rozlewają się lekko na lalce dając ładną powierzchnię.
Cienkie pędzelki też można dostać w modelarskim, albo na allegro.
- Annorelka
- Kontakt:
Nie używałam jeszcze lakieru, myślałam, że on jest tylko na wykończenie... I wszystko jasne.
A jaki polecacie? Co do farbek, podobnie rozlewają mi się akryle rozcieńczane wodą, ale trudno się takie rozlewanie kontroluje, często niestety nierówno mi wychodzi i zaczynam od nowa gęstszą farbką.
Na allegro pędzelków nie mogłam znaleźć, tylko jeden zestaw dość grubych. Jakieś konkretne, sprawdzone strony z takimi produktami możecie podać?
Na allegro pędzelków nie mogłam znaleźć, tylko jeden zestaw dość grubych. Jakieś konkretne, sprawdzone strony z takimi produktami możecie podać?
- Szklanooka
- Kontakt:
Może spróbuj pod hasłem "pędzel retuszerski", może ktoś inny coś poleci, bo ja pędzelki kupuję zazwyczaj tylko stacjonarnie (muszę sobie pomacać przed zakupem)
Ja polecam Mr. Super Clear flat (matowy) czyli tzw. MSC. Więcej na temat lakierów rozmawialiśmy tutaj: link i tu link. Jest lekki bałagan w tym dziale, ale mam nadzieję, że wyłowisz z tego posty na temat.
Do rozcieńczania zamiast wody lepiej używać medium, albo medium z wodą - takie opóźniające wysychanie (retarder) jest przydatne. Dlatego właśnie polecam farbki dla modelarzy, bo one się ładnie leją i nie trzeba dodawać do nich wody.
Ja polecam Mr. Super Clear flat (matowy) czyli tzw. MSC. Więcej na temat lakierów rozmawialiśmy tutaj: link i tu link. Jest lekki bałagan w tym dziale, ale mam nadzieję, że wyłowisz z tego posty na temat.
Do rozcieńczania zamiast wody lepiej używać medium, albo medium z wodą - takie opóźniające wysychanie (retarder) jest przydatne. Dlatego właśnie polecam farbki dla modelarzy, bo one się ładnie leją i nie trzeba dodawać do nich wody.
- privace
- Kontakt:
a pędzelki do zdobień paznokci? Kiedyś się "babrałam" nimi po pazurkach, niektóre są super cieniutkie, dosłownie kilka włosków. Trudno mi ocenić po zdjęciach, ale np. najtańszy http://allegro.pl/pedzelek-do-zdobien-f ... 98889.html wygląda na cieniutki
- Annorelka
- Kontakt:
Dzięki raz jeszcze za odpowiedzi! 
Kupiłam jak na razie ten lakier: http://hannaart.pl/pl/p/Lakier-Matowy-P ... 10.339/339
Jak się po nim rysuje będę musiała dopiero sprawdzić, bo schnie.
Kupiłam jak na razie ten lakier: http://hannaart.pl/pl/p/Lakier-Matowy-P ... 10.339/339
Jak się po nim rysuje będę musiała dopiero sprawdzić, bo schnie.
- Szklanooka
- Kontakt:
Nakładałaś go pędzlem czy jakoś inaczej? Daj znać jak wyszło, jestem ciekawa czy da się lakierować bez użycia spray'u czy areografu.
- Annorelka
- Kontakt:
Nakładałam pędzlem i jest dobrze.
Jeszcze nie wiem jak będzie po drugiej warstwie, bo pójdzie na kredki akwarelowe i czy się nie rozmyją...