Extra Special Dolls

Miejsce dla lalek, które nie mają oddzielnego działu.
Awatar użytkownika
Somarie
Kontakt:

Extra Special Dolls

Post autor: Somarie »

Lalki dość niezwykłe, stworzone przez matkę dla córeczki pragnącej posiadania lalki podobnej do siebie.

Obrazek

Strona producenta

Przyznam, że trudno mi jest opisać tą lalkę - łapię się na poprawianiu co chwilę i szukaniu słów, by wyrazić odmienność, a zarazem fakt iż nie powinno się tego podkreślać. Może więc po prostu wstawię linki do kilku recenzji i fotografii.

http://karenmomofthreescraft.blogspot.c ... or%20Downs
http://www.toyboxphilosopher.com/2014/0 ... dolls.html
http://idressdolls.blogspot.com/2013/12 ... ivers.html

Przyznam że robi mi się ciepło na sercu gdy widzę zdjęcia tych lalek (a nie jestem wielką fanką lalek-dzieci, więc mówi to samo za siebie :D)

Awatar użytkownika
Lunatyczka
Kontakt:

Re: Extra Special Dolls

Post autor: Lunatyczka »

Ach, więc to one!
Słyszałam o tym projekcie, ale jeszcze nie miałam okazji zobaczyć.
Tutaj najpierw obejrzałam zdjęcia, na pierwszy rzut oka uroda lali wydała mi się specyficzna, ale nie nasunęła na myśl zespołu Downa. Dopiero, jak doczytałam informacje, to faktycznie, są te cechy charakterystyczne, ale tak ładnie wyważone, że lalka jest śliczna, tak jak śliczne powinny być lalki. Naprawdę świetna rzecz, podziw i respekt.
Żyj szybko. Kochaj mocno. Umrzyj młodo. Zostaw po sobie dobrze wyglądające zwłoki.
http://akwarelove.blogspot.com/ - blogasek
http://lunatyczka.soup.io/ - tumblr dla hipsterów

Awatar użytkownika
MajorMistakes
Kontakt:

Post autor: MajorMistakes »

Ja szczerze mówiąc oglądałam zdjęcia i pomyślałam, że lalka ma cechy zespołu Downa a dopiero potem doczytałam co to za zabawka.

Ja nie szukam lalki, która byłaby gruba i niezbyt piękna (czyli takiej, z którą mogłabym się utożsamiać) i nigdy nie szukałam, ale może dla dzieci, które cały czas czują swoją inność taka rzecz jest potrzebna? Jest piękna i bardzo estetycznie zrobiona, podobają mi się takie drobne detale jak blizna, zmarszczka nakątna...a zabawka jest mimo to atrakcyjna, ładna, ale i swojska. Nie znam się absolutnie na psychice dzieci, ale jeżeli jest zapotrzebowanie, to cieszy, że produkt jest tak perfekcyjnie zrobiony.
Wisdom comes from experience. Experience is often a result of lack of wisdom.

http://offwithmyheadhead.blogspot.com/

Awatar użytkownika
Daga
Kontakt:

Post autor: Daga »

Zapotrzebowanie mnie osobiście akurat nie interesuje zbytnio, ale skoro (jak już zostało wspomniane) te lalki wyglądają naprawdę dobrze i sympatycznie, nie epatując jednocześnie tą swoją "innością" na kilometr w jakiś megaprzerysowany sposób, to jak najbardziej jestem za.
Btw. można dla nich dokupić piętrowe łóżko <3

Awatar użytkownika
Somarie
Kontakt:

Post autor: Somarie »

Też zachwyca mnie w nich to, że są tak naturalne i zarazem piękne, bez żadnych przerysowań. Można się nawet pokusić o stwierdzenie, że widać w nich to, że są tworzone z miłościa.

Co do zapotrzebowania natomiast... Cóż, tutaj kłania się bardzo specyficzna amerykańska kultura - tam każda dziewczynka prawie po prostu MUSI mieć lalkę podobną do siebie, o takim samym kolorze włosów i oczu a najlepiej i skóry. Firma Mattel zarabia na tym krocie od czasu przejęcia linii lalek American Girl, a na amerykańskim rynku dostępne są setki tańszych podróbek, ciuchów i mebelków dla lalek, włączając w to identyczne ubrania dla dziecka i lalki. Stąd też się wzięła cała idea powstania Extra Special Dolls.

Awatar użytkownika
Lirazel
Kontakt:

Post autor: Lirazel »

Same lalki są świetne, a inicjatywa godna podziwu.
Somarie pisze: Co do zapotrzebowania natomiast... Cóż, tutaj kłania się bardzo specyficzna amerykańska kultura - tam każda dziewczynka prawie po prostu MUSI mieć lalkę podobną do siebie, o takim samym kolorze włosów i oczu a najlepiej i skóry. Firma Mattel zarabia na tym krocie od czasu przejęcia linii lalek American Girl, a na amerykańskim rynku dostępne są setki tańszych podróbek, ciuchów i mebelków dla lalek, włączając w to identyczne ubrania dla dziecka i lalki. Stąd też się wzięła cała idea powstania Extra Special Dolls.
A to z kolei za grosz mnie nie dziwi. Mam porównanie, jak musi się czuć osoba np. czarnoskóra, która wokół widzi tylko lalki będące niebieskookimi blondynkami.
W dzieciństwie nie byłam w stanie identyfikować się z czarnoskórymi lalkami w taki sposób, jak z tymi o jasnej skórze i włosach. Potrafiłam docenić ich urodę, podobały mi się - ale nie były one "moje". Nie chodzi o cechy indywidualne wyglądu (jak to, czy ktoś uznaje się za ładną czy brzydką osobę), lecz te silnie związane z tożsamością.
Nie można też zapomnieć, że Ameryka jest bardziej zróżnicowanym pod względem mniejszości narodem niż Polska, więc mają większą świadomość w takich sprawach.

Awatar użytkownika
jewelsnake
Kontakt:

Post autor: jewelsnake »

Somarie pisze:Też zachwyca mnie w nich to, że są tak naturalne i zarazem piękne, bez żadnych przerysowań. Można się nawet pokusić o stwierdzenie, że widać w nich to, że są tworzone z miłościa.

Co do zapotrzebowania natomiast... Cóż, tutaj kłania się bardzo specyficzna amerykańska kultura - tam każda dziewczynka prawie po prostu MUSI mieć lalkę podobną do siebie, o takim samym kolorze włosów i oczu a najlepiej i skóry. Firma Mattel zarabia na tym krocie od czasu przejęcia linii lalek American Girl, a na amerykańskim rynku dostępne są setki tańszych podróbek, ciuchów i mebelków dla lalek, włączając w to identyczne ubrania dla dziecka i lalki. Stąd też się wzięła cała idea powstania Extra Special Dolls.
Dokładnie tak. Nigdy w zyciu nie przyszłoby mi do głowy identyfikować się z lalkami, ale tam najwyraźniej udało się sztucznie stworzyć taką potrzebę.
Co do tych Murzynów i ich lalek, nie ma co się tak rozczulać, w US mają firmy które robią TYLKO czarne lalki, i nawet taki "dla wszystkich" Mattel ma czarną linię. Btw, w US nie mają świadomość spraw "mniejszości", tylko prawdziwą obsesję z tym związaną. Tam "większość" ma mniej praw niż te "mniejszości".

Extra Special Dolls wyglądają dla mnie jak rodzina Laleczki Chucky. Co za małe potworki X.x Że są okropne to mało powiedziane. Co za dziecko chciałoby bawić się czyms takim? Ale, co kto lubi.
"It's not that I can't find worth in anything
It's just that I can't find worth in enough"
Manic Street Preachers

Awatar użytkownika
Lirazel
Kontakt:

jewelsnake pisze:
Somarie pisze:Też zachwyca mnie w nich to, że są tak naturalne i zarazem piękne, bez żadnych przerysowań. Można się nawet pokusić o stwierdzenie, że widać w nich to, że są tworzone z miłościa.

Dokładnie tak. Nigdy w zyciu nie przyszłoby mi do głowy identyfikować się z lalkami, ale tam najwyraźniej udało się sztucznie stworzyć taką potrzebę.
Co do tych Murzynów i ich lalek, nie ma co się tak rozczulać, w US mają firmy które robią TYLKO czarne lalki, i nawet taki "dla wszystkich" Mattel ma czarną linię. Btw, w US nie mają świadomość spraw "mniejszości", tylko prawdziwą obsesję z tym związaną. Tam "większość" ma mniej praw niż te "mniejszości".

Extra Special Dolls wyglądają dla mnie jak rodzina Laleczki Chucky. Co za małe potworki X.x Że są okropne to mało powiedziane. Co za dziecko chciałoby bawić się czyms takim? Ale, co kto lubi.
Chodzi mi oczywiście o identyfikowanie się w trakcie zabawy, nie uznawanie siebie za lalkę czy na odwrót :P No i oglądanie wokół tylko jednego typu urody zawsze jest krzywdzące. Wystarczy pomyśleć, jakie przykre skutki ma wartościowanie sylwetek kobiet. Ja nie widzę w moim oraz Somarie postu rozczulania się, po prostu stwierdzenie faktu. A co do gustów dzieci - przecież Extra Special Dolls są przeznaczone do bardzo szczególnej grupy odbiorców. Jeśli takie lalki powstały, to znaczy, że jest mniejsza czy większa potrzeba na nie. Jak duża, to się okaże po tym, czy projekt przetrwa i jak się sprzeda.

Awatar użytkownika
jewelsnake
Kontakt:

Post autor: jewelsnake »

Nie chodziło mi o post Somarie gdy pisałam o Murzynach.
Też sądzę, że jeśli ktoś lubi takie lalki, to nie sobie kupuje i bawi sie do woli. Mi się one nie podobają, ale na pewno jest grupa ludzi dla których akurat te lalki są piękne.
"It's not that I can't find worth in anything
It's just that I can't find worth in enough"
Manic Street Preachers

Awatar użytkownika
Lirazel
Kontakt:

Ja uważam, że są urocze :D fajnie, że coś takiego powstało. Mam nadzieję, że dzieciakom sprawi masę radości.

Awatar użytkownika
miumiu
Kontakt:

Post autor: miumiu »

małe dzieci inaczej postrzegają pojęcie - ładny ,niż dorosli, lalka jest do mnie podobna i jest fajnie.Cos lubią a czegoś nie lubią ale nie dlatego ze jest brzydkie albo ładne ale np ze jest miękkie,ładnie pachnie etc.
W koncu robimy te lalki wzorując sie na ludziach.To nic dziwnego ze dziecko chce mieć lalkę podoba do siebie.A te są całkiem miłe .
ciekawe swoją droga gdyby zakazać nauczania dzieci co jest ładne a co brzydkie:) co by tez się stało.

Awatar użytkownika
Lacrima
Kontakt:

Post autor: Lacrima »

miumiu pisze:ciekawe swoją droga gdyby zakazać nauczania dzieci co jest ładne a co brzydkie:) co by tez się stało.
W jakims eksperymencie pokazywali niemowlakom zdjęcia atrakcyjnych doroslych osób, i tych mniej, i dziecko zawsze podpełzało do tych atrakcyjnych, więc uważam, ze nic by sie nie stało.
I osobiscie uważam, że lalki są tak samo paskudne jak każde inne dzieciakowe.
You can't buy happiness, but you can buy dollies. And that's kind of the same thing.
Mój flickr: http://www.flickr.com/photos/108814335@ ... 910744495/

Awatar użytkownika
Lirazel
Kontakt:

Lacrima pisze: I osobiscie uważam, że lalki są tak samo paskudne jak każde inne dzieciakowe.
Jak zazwyczaj również nie przepadam za dziecięcymi lalkami, te coś w sobie mają - może nie na tyle, bym chciała je mieć, ale jednak na plus.
Może dlatego, że nie są obrzydliwie przesłodzone.

Awatar użytkownika
Lacrima
Kontakt:

Post autor: Lacrima »

Do stylizacji sie nie odnosze, bo to kazdy moze zrobic po swojemu. Mi chodzi o twarze, a te dla mnie nie sa jakies wyjatkowe. Byle klon w kiosku potrafi wygladac jak najciezsza wada. Majac w pamieci mulowato wykrzywione american girls dlugo sie zastanawialam co jest dzwinego w tej lalce i dopiero forum mnie uswiadomilo xD
A o teorii ktora jest do tych lalek dorobiona nie mam zdania.
You can't buy happiness, but you can buy dollies. And that's kind of the same thing.
Mój flickr: http://www.flickr.com/photos/108814335@ ... 910744495/

Awatar użytkownika
Lirazel
Kontakt:

Jakoś te lalki nie kojarzą mi się z klonami - najwyżej takimi lalkami wykrzywionych dzieci, które były popularne w latach '90.
Gracie jest według mnie przesłodka - oprócz tego, że kojarzy mi się z dziecięcą wersją Juliet Hulme aka Anne Perry.

ODPOWIEDZ