Mr. super Clear

Repaintujesz lalki? Zajmujesz się rerootem? Koniecznie nam pokaż!
Awatar użytkownika
IMyszka
Kontakt:

Mr. super Clear

Post autor: IMyszka »

Witajcie,

pytania może będzie głupie, ale lepiej jest się zapytać po polsku i osób doświadczonych :)
Niedawno dostałam MSC, flat i semi gloss. Przetestowałam flata na lalce MyScene, zakupionej gdzieś na targu za grosze i... zadowolona z efektu nie jestem. Twarzyczka jej się lekko świeci przy świetle dziennym a z tego co zrozumiałam to flat zapobiega świeceniu, no chyba, że ja coś pomieszałam. Tak więc, stąd moje pytania: Jak używać MSC? Jak przygotować laleczkę? Jak kolory pasteli/farb/kredek zachowują się po pokryciu ich sprejem?
Byłabym wdzięczna za odpowiedzi :3

Awatar użytkownika
Szklanooka
Kontakt:

Re: Mr. super Clear

Post autor: Szklanooka »

Zasady używania Mr. Super Clear:
Szklanooka pisze: • MSC nie powinno się używać przy wilgotności powyżej 70%, powinno być sucho i ciepło.
• Używać w dobrze wentylowanych pomieszczeniach. (Jak jest dobra pogoda najlepiej lakierować na zewnątrz.)
• Puszkę przed użyciem należy ogrzać, np. trzymając w miseczce z ciepłą wodą.
• Najlepiej psikać z odległości około 30 cm.
• Nakładać cienkie warstwy - lakier nie może spływać.
• W trakcie sprejowania wykonywać koliste ruchy i obracać lalką tak aby równomiernie pokryć powierzchnię.
• Żeby nie mieć później problemów z całkowitym zmyciem makijażu najlepiej nakładać 1-3 warstwy jako podkład.
• MSC schnie w kilka minut - pierwsza warstwa dłużej, kolejne szybciej. (Wyraźnie widać jak szybko matowieje.)
• BEZWZGLĘDNIE nosić maskę ochronną, dobrze jest też mieć okulary i rękawiczki.

Jedna puszka MSC starcza na zalakierowanie około 1.53 m²
IMyszka pisze:Jak przygotować laleczkę?
Po zmyciu makijażu lalce np. zmywaczem do paznokci należy ją dobrze umyć i odtłuścić, najlepiej ciepłą wodą i płynem do naczyń oraz dobrze wysuszyć przed rozpoczęciem nakładania lakieru. Trzeba też zabezpieczyć włosy, żeby nie pozostał na nich biały nalot np. wiążąc lalce turban z tkaniny, papieru czy folii. MSC lekko rozjaśnia, więc jeżeli nie chcemy malować ciałka je też zawijamy.

MSC jest lakierem przystosowanym do używania na twardych tworzywach sztucznych i nie jest elastyczny. Jeżeli mamy lalkę z miękką winylową głową to najbezpieczniej jest ją usztywnić, żeby lakier nam później przypadkowo nie popękał. Można to zrobić wlewając lalce do głowy klej np. na gorąco (taki w pistolecie tzw. hot glue).

Kokony: ^^
Obrazek
IMyszka pisze:Jak kolory pasteli/farb/kredek zachowują się po pokryciu ich sprejem?
Tak jak pisałam wcześniej, MSC lekko rozjaśnia. Lakier nakładamy warstwa po warstwie stopniowo budując kolor, przykładowo: nakładamy delikatnie pierwszy szkic kredką i kiedy jesteśmy zadowoleni z efektu to lakierujemy - dzięki temu mamy taką opcję save do zabezpieczenia poszczególnych etapów pracy. Jedna cienka warstwa MSC nie zabezpiecza wystarczająco akwarelowych farb i kredek oraz pasteli, dlatego jako końcowe zabezpieczenie makijażu dobrze jest położyć ich kilka. Jeżeli powierzchnia się błyszczy to najprawdopodobniej dlatego, że puszka była trzymana zbyt blisko albo warstwa była za gruba - więc zawsze lepiej jest dać więcej cieńszych warstw.
Dobrze jest też mieć pod ręką ostry nożyk/skalpel na wypadek gdyby do lakieru przykleił się jakiś kurz, wystarczy wtedy poczekać aż lakier zaschnie i delikatnie zdrapać paproszek ostrzem.

Aha i jeszcze MSC - podobnie jak inne lakiery i farby w sprayu - jest szkodliwy, więc w trakcie lakierowania trzeba pamiętać o odpowiedniej ochronie. ;)
Obrazek

Myszka27
Kontakt:

Post autor: Myszka27 »

To już gdzieś było, ale jak już jest temat: gdzie kupić w miarę tanio taką maseczkę i okulary?

Awatar użytkownika
Szklanooka
Kontakt:

Było chyba gdzieś tutaj. Ja kupowałam z www.icd.pl, ale stacjonarnie na pewno też można dostać w sklepach budowlanych czy z artykułami BHP.

Awatar użytkownika
IMyszka
Kontakt:

Szklanooka, jesteś wielka, dziękuję bardzo <3

Awatar użytkownika
IMyszka
Kontakt:

MSC

Testując i testując MSC na butkach lalki, oraz czytając tysiące wpisów na wszelakich portalach, wyczytałam, że istnieje coś takiego jak MSC UV Cut Flat. Wie ktoś może czym on się różni od zwykłego MSC Flat? Bo takowy zwykły posiadam i nadal powierzchnia lalki po sprejowaniu lekko się świeci (mimo podgrzania i wstrząśnięcia i 30 cm odległości) , i nie wiem jak temu zapobiegać, bo głupio żeby lala miała taką świecącą się mordkę. :<

Awatar użytkownika
Szklanooka
Kontakt:

Mam i używałam obu wersji, Mr. Super Clear UV Cut Flat jest trochę droższy ze względu na to, że ma "składniki, które chronią przed negatywnym wpływem działania promieni UV na farby." Po prostu po kilku latach farby blakną po ekspozycji na słońce i to ma teoretycznie temu w jakimś stopniu zapobiegać. Jeżeli chodzi o powierzchnię to nie zauważyłam różnicy.
Nie wiem co jest nie tak z twoim lakierem, może jest przeterminowany? (O ile to w ogóle możliwe) :bezradny:

Awatar użytkownika
Only NM
Kontakt:

Post autor: Only NM »

Po prostu Mr. ...UV Cut sprawia że np: żywica nie jest aż tak bardzo podatna na działanie słońca, ale dlatego też taki MSC szybciej żółknie. Co do innych lalek, to nie wiem. Ponoć ktoś na forum przeprowadził eksperyment na dwóch kawałkach żywicy, i jeden popsikał zwyczajnym MSC a drugi UV Cut. Ponoć oba są na tym samym poziomie ale UV Cut szybciej żółknął.
Życie, to nie jest sport dla widzów!
- Dzwonnik z Notre Dame

Jeśli chcesz mnie odwiedzić kliknij TUTAJ

Awatar użytkownika
Szklanooka
Kontakt:

Only NM pisze:Po prostu Mr. ...UV Cut sprawia że np: żywica nie jest aż tak bardzo podatna na działanie słońca
To mit. Andreja robiła nawet eksperyment z ekspozycją żywicy na słońce i różnica jest praktycznie niezauważalna LINK. Tak jak pisałam wyżej, ten lakier ma tylko ograniczać wpływ promieni UV na farby. W praktyce skuteczne jest tylko unikanie słońca, to tak jak ze skórą i kremami z filtrem.

Awatar użytkownika
Ania I.
Kontakt:

Post autor: Ania I. »

Mam pytanie odnośnie MSC - moje lalki robię z myślą o moich córkach - jeśli spray wyschnie, to jest on na tyle 'bezpieczny", aby mogły się nim bawić dzieci? W sensie, jak czasem biorą do buzi różne przedmioty i badają organoleptycznie. :facepalm: Martwię się, czy zawarta w sprayu ostra chemia nie dostanie się w jakiś sposób do ich organizmu... Może pytanie banalne, ale musiałam zapytać, zanim kupię butlę. :zawstydzony:

Awatar użytkownika
Rhaenys
Kontakt:

Post autor: Rhaenys »

Ja bym uważała, sama na sobie się przekonałam, że jest bardzo agresyswny, pomimo maski 3M i tak mnie bolała od niego głowa.

No i na opakowaniu jest pewnie napisane, że nie nadaje się do spożycia.

Awatar użytkownika
Ania I.
Kontakt:

Kurczę, to czym innym zabezpieczyć? :| Kilka koleżanek prosiło mnie też o "metamorfozę" na lalkach ich córek, bo bardzo spodobały im się moje dwie dotychczasowe, jakie zrobiłam, a też nie chcę, aby ich dzieci były narażone na jakieś potencjalne chemiczne zagrożenie ze strony sprayu...
Czym mogę zastąpić te spray, aby był bezpieczny dla dzieci na tyle, aby nic im się nie stało? Maluję farbkami akwarelowymi i kredkami akwarelowymi.
Liczę na Waszą pomoc. ;( :zawstydzony:
Może werniksem malarskim?

Awatar użytkownika
LolitaDolls
Kontakt:

Post autor: LolitaDolls »

MSC po wyschnięciu jest nieszkodliwy ;) Inaczej wszyscy już dawno pewnie byśmy pozdychali :D

Awatar użytkownika
Ania I.
Kontakt:

Aaaa, ufff... To dobrze. Czyli najgorzej mam ja - kiedy będę pryskać lalki. :P
Potem jest już okej... No, to jutro kupuję. :D

-- 2 kwi 2015, o 23:01 --

A możecie podać linki do sklepu gdzie można go kupić sprawdzonego?

Awatar użytkownika
LolitaDolls
Kontakt:

Post autor: LolitaDolls »

Ja kupiłam na mojehobby.pl - mają dość tanio i wysyłka szybka.

ODPOWIEDZ