Barbie - playline'owe nowości na 2015 rok

Barbie, My Scene, Basics, Monster High, Ever After High
Awatar użytkownika
Lunatyczka
Kontakt:

Re: Barbie - playline'owe nowości na 2015 rok

Post autor: Lunatyczka »

A ja powielę gusta większości i powiem, że bardzo będę chciała blondi z floczkiem! :serducho:
I rudzielca w dżinsie...
I Azjatkę z memowym kotełem na koszulce...
I Murzynkę z czerwonymi ustami...
Ołjea, niniejszym ogłaszam rok 2015 rokiem Szalonego Trwonienia Piniondza.

I przepraszam, ale ta Artsy przywodzi mi na myśl jedynie Janet z pierwszych odcinków "On, ona i dzieciaki", która wpadła do utleniacza. Nie bijcie. :pudło:

btw - Zgred? :O (a hymn powitalny jeszcze niegotowy!)
Żyj szybko. Kochaj mocno. Umrzyj młodo. Zostaw po sobie dobrze wyglądające zwłoki.
http://akwarelove.blogspot.com/ - blogasek
http://lunatyczka.soup.io/ - tumblr dla hipsterów

Awatar użytkownika
Stary_Zgred
Kontakt:

Post autor: Stary_Zgred »

Też chcę blondi z połową fryzu. Żeby jeszcze dziary miała ...

Oh fuck, to rok już minął? No chyba minął! Jak to się w literaturze pisze: "Zmarli podróżują szybko" (do święta dzisiejszego odniesienie nawet jest - jejku jej). Jeśli dzisiejszy dzień przeżyłam to i dalej dam radę :) Pies drapał poprzednie melodramy.
Obrazek

Awatar użytkownika
MajorMistakes
Kontakt:

Post autor: MajorMistakes »

:HUG: dla Zgredzia.
Niestety nie wyświetla mi się zdjęcie, ale jeśli jest Kayla, to chcę.
Wisdom comes from experience. Experience is often a result of lack of wisdom.

http://offwithmyheadhead.blogspot.com/

Awatar użytkownika
Pink Flamingo
Kontakt:

Post autor: Pink Flamingo »

Super, że Twój rok tak szybko zleciał :)

I świetnie, że Mattel daje nam wodę na młyn i możemy rozprawiać o ich nowych planach :) Po trosze zgodze się, że lalek mogłoby być mniej, za to lepiej dopracowane, że kilka buziek się powtarza i wyglądają nieco banalnie, ale uważam, że rekompensatą tych niedociągnięć jest wreszcie coś, do czego można powzdychać, na co można czekać i co w większej części cieszy oko.
Zastanawia mnie jeszcze fragment notki na blogu http://papusilemele.com/en/ w temacie nowości na 2015 rok, mianowicie Mattel ścigający bloggerów publikujących newsy o ich nowościach. Rozumiem z jednej strony wszystkie PR-owe obawy, ale z drugiej, przy spadkach sprzedaży ludzie zapewniają im darmową reklamę i podtrzymują zainteresowanie marką... Może powinni odebrać sygnał i jeśli rynek lalek dla dzieci się kurczy, warto zastanowić się nad przyszłością lalek kolekcjonerskich i poświęcić im więcej uwagi? To tylko moje rzucone trzy grosze :)

Awatar użytkownika
Lunatyczka
Kontakt:

Pink Flamingo pisze:Może powinni odebrać sygnał i jeśli rynek lalek dla dzieci się kurczy, warto zastanowić się nad przyszłością lalek kolekcjonerskich i poświęcić im więcej uwagi?
Aż tak daleko bym nie szła - większość klientów Mattela uważa, że lalki są przede wszystkim dla dzieci i zapewne jeszcze długo tak pozostanie. Procent kolekcjonerów zainteresowanych mattelowymi produkcjami najwyraźniej nie jest wystarczająco wysoki, aby planiści firmy zaprzątali sobie nim głowę...

Jednak z drugiej strony - może brak interesujących egzemplarzy kolekcjonerskich to kwestia skostniałej polityki i wyciągania złych wniosków z danych o sprzedaży? Może ostatnie egzemplarze kolekcjonerskie nie cieszą się popularnością, nie generują zysków (dlatego, że są bublowate i niedopracowane), ale Mattel, zamiast włożyć w nie więcej pracy, woli inwestować w produkcję świecących księżniczek w plastikowych gorsetach, bo target jest większy i lepiej się sprzedają?
Pink Flamingo pisze:Mattel ścigający bloggerów publikujących newsy o ich nowościach.
I to jest chyba właśnie dowód na skostniałą politykę firmy. Marketing szeptany jest najskuteczniejszym narzędziem promocji, do kroćset! Jak można ścigać ludzi za to, że zapewniają firmie darmową reklamę produktów?! Czemu Święty Zakon Mattela Zazdrośnie Strzegący Tajemnicy Handlowej czy Czegokolwiek nie widzi, że bloggerzy mogą przynieść mu naprawdę dużo pożytku?

Stary_Zgred pisze:Też chcę blondi z połową fryzu. Żeby jeszcze dziary miała ...

Oh fuck, to rok już minął? No chyba minął! Jak to się w literaturze pisze: "Zmarli podróżują szybko" (do święta dzisiejszego odniesienie nawet jest - jejku jej). Jeśli dzisiejszy dzień przeżyłam to i dalej dam radę :) Pies drapał poprzednie melodramy.
Ach, jak ten czas leci, doprawdy... :rolleyes:
A blondi zawsze można wydziarać domowym sposobem - kolejny dobry powód, by ją mieć :evil:
Żyj szybko. Kochaj mocno. Umrzyj młodo. Zostaw po sobie dobrze wyglądające zwłoki.

Awatar użytkownika
Pink Flamingo
Kontakt:

Lunatyczka pisze:Aż tak daleko bym nie szła - większość klientów Mattela uważa, że lalki są przede wszystkim dla dzieci i zapewne jeszcze długo tak pozostanie. Procent kolekcjonerów zainteresowanych mattelowymi produkcjami najwyraźniej nie jest wystarczająco wysoki, aby planiści firmy zaprzątali sobie nim głowę...
Ojej, smutno mi się zrobiło :( Myślisz, że tak nas niewiele? Szczerze mówiąc, wydaje mi się, że w Stanach jest mnóstwo kolekcjonerów - wnioskuję tak po ostatniej lekturze o konwentach lalkowych odbywających się pod koniec tego roku. Sporo tego! Ciekaw jestem, jak do spraw podchodzą amerykańscy kolekcjonerzy - może po prostu bezkrytycznie łykają wszystko, co Mattel wypluwa?
Lunatyczka pisze:I to jest chyba właśnie dowód na skostniałą politykę firmy. Marketing szeptany jest najskuteczniejszym narzędziem promocji, do kroćset! Jak można ścigać ludzi za to, że zapewniają firmie darmową reklamę produktów?! Czemu Święty Zakon Mattela Zazdrośnie Strzegący Tajemnicy Handlowej czy Czegokolwiek nie widzi, że bloggerzy mogą przynieść mu naprawdę dużo pożytku?
No właśnie! Dlaczego nie współpracują z bloggerami? Ba, z ludźmi tworzącymi lalki, np., OOAKi. Ech, gdyby usystematyzowali taką współpracę mieliby kontrolę, no, przynajmniej więcej kontroli nad informacjami, które puszczają w świat. Z jednej strony rozumiem obawy o plagiat, bo to w końcu ich plany na 2015 rok, a azjatyckie fabryki mogą wypuścić swoje egzemplarze z pewnością szybciej niż oficjalne wypusty Mattela...

Awatar użytkownika
Lunatyczka
Kontakt:

Pink Flamingo pisze:Ojej, smutno mi się zrobiło :( Myślisz, że tak nas niewiele? Szczerze mówiąc, wydaje mi się, że w Stanach jest mnóstwo kolekcjonerów - wnioskuję tak po ostatniej lekturze o konwentach lalkowych odbywających się pod koniec tego roku. Sporo tego! Ciekaw jestem, jak do spraw podchodzą amerykańscy kolekcjonerzy - może po prostu bezkrytycznie łykają wszystko, co Mattel wypluwa?
Oj nieee, Flaming, nie smutaj, ja nie chciałam :c Tak sobie tylko gdybam, nie mam żadnych danych, na których mogłabym się oprzeć i działania Mattela analizuję sobie wybiórczo, intuicyjnie i na pałę.

Nie mówię, że jest nas niewiele - i też wydaje mi się, że w Stanach kolekcjonerów jest sporo - ale w porównaniu z ilością dzieci pragnących Barbie raczej nie mamy szans ;) Nie sądzę też, aby amerykański kolekcjonerzy byli zadowoleni z wypustów skierowanych do nich, ale wnioskuję to jedynie po komciach na Flikrze... jednakowoż wygląda na to, że opinia dorosłych klientów zwisa Mattelowi niskim kalafiorem.
No, a przynajmniej zwisała do tego momentu - patrząc na przyszłoroczny playline można chyba zaryzykować stwierdzenie, że prawdopodobnie ma się ku lepszemu! ;)
Pink Flamingo pisze:Z jednej strony rozumiem obawy o plagiat, bo to w końcu ich plany na 2015 rok, a azjatyckie fabryki mogą wypuścić swoje egzemplarze z pewnością szybciej niż oficjalne wypusty Mattela...
Znów nie mam danych, ale strzelam, że Barbie jest jednym z najczęściej podrabianych produktów świata - na pewno generuje to ogromne straty i trochę wyjaśnia ten rage na bloggerów. Z drugiej strony - chyba wszyscy wiedzą, że podróbki rzadko kiedy dorównują oryginałowi i nie sądzę, żeby którakolwiek z potencjalnie powstałych była choć w połowie tak atrakcyjna, jak na przykład ta boska blondi z floczkiem, omnomnom :serducho:

Awatar użytkownika
Lacrima
Kontakt:

Post autor: Lacrima »

Pink Flamingo pisze:
Ojej, smutno mi się zrobiło :( Myślisz, że tak nas niewiele? Szczerze mówiąc, wydaje mi się, że w Stanach jest mnóstwo kolekcjonerów - wnioskuję tak po ostatniej lekturze o konwentach lalkowych odbywających się pod koniec tego roku. Sporo tego! Ciekaw jestem, jak do spraw podchodzą amerykańscy kolekcjonerzy - może po prostu bezkrytycznie łykają wszystko, co Mattel wypluwa?
Dawno dawno temu czytałam gdzieś że właśnie tak duża cześć przychodów pochodzi od kolekcjonerów ze Mattelowi mniej opłaca przykładać sie do playline, a bardziej do tych specjalnych edycji... Moze nie wzięli pod uwage ze kolekcjonerzy tez sie bawią playline i fajne bedą kupować na pniu...? Bo patrząc że teraz wydają takie... aktualne lalki chyba uznali że trzeba te dwie kategorie klientów znowu pogodzić.
You can't buy happiness, but you can buy dollies. And that's kind of the same thing.
Mój flickr: http://www.flickr.com/photos/108814335@ ... 910744495/

Awatar użytkownika
Pink Flamingo
Kontakt:

Lunatyczka pisze:Oj nieee, Flaming, nie smutaj, ja nie chciałam :c Tak sobie tylko gdybam, nie mam żadnych danych, na których mogłabym się oprzeć i działania Mattela analizuję sobie wybiórczo, intuicyjnie i na pałę.
Ej, no co Ty, tak rzuciłem emocjonalnie, ale bez przesady, miło mi, że rozpaliłem taką dyskusję :) Fakt, playlineowe plany na nowy rok są ekstra i tego trzeba się trzymać, bo jest na co czekać :)
Lacrima pisze:Dawno dawno temu czytałam gdzieś że właśnie tak duża cześć przychodów pochodzi od kolekcjonerów ze Mattelowi mniej opłaca przykładać sie do playline, a bardziej do tych specjalnych edycji... Moze nie wzięli pod uwage ze kolekcjonerzy tez sie bawią playline i fajne bedą kupować na pniu...? Bo patrząc że teraz wydają takie... aktualne lalki chyba uznali że trzeba te dwie kategorie klientów znowu pogodzić.
To jest naprawdę ciekawa wiadomość. Zastanawiałem się nad tym, jak Mattel zarabia na lalkach kolekcjonerskich. Biorąc na warsztat choćby przykład ostatniej Lagerfeld Barbie - 999 lalek po 199$ od dealera to ok. 200 000$, ale nie wiemy jak wyglądają koszty i ile tak naprawdę zarabia się na takiej lalce - to nie są wielkie pieniądze dla firmy, bo przypuszczam, że Karl Lagerfeld dostał jakieś (myślę, że znaczne) honorarium za taką współpracę.

Awatar użytkownika
reiha
Kontakt:

Post autor: reiha »

ObrazekBarbie Fashionistas 2015 by Queen_Barbie, on Flickr

Różowe pasemka? :| Dlaczego? :|

Awatar użytkownika
BarbieDream
Kontakt:

Post autor: BarbieDream »

Widziałam jakieś zdjęcie gdzie widać jeszcze niebieskie...

Co do nowych fashionistas strasznie mieszają w imionach... Lalka z molde Kayla/Lea będzie się nazywać Summer, a ta z Raquelle - Lea. No serio? Już mogli zostać przy starych.

Awatar użytkownika
Pink Flamingo
Kontakt:

Też widziałem to zdjęcie z niebieskimi i różowymi pasmami. Z płaskimi stopami i innym fasonem bluzy - tkanina podobna do pierwszego wypustu The Barbie Look Red Carpet - Aphrodite w seledynowej sukience.
O, znalazłem:
http://1.bp.blogspot.com/-gDsudFCxFH0/V ... L1500_.jpg

Uau, Mattel szybko zareagował. Ciekaw jestem, kiedy wstawi na stronę zdjęcia nowych Glam Luxe/Style.
BTW, Kyla/Lea/Summer wygląda ślicznie, dziewczęco i uroczo. Nie podoba mi się ten mętlik w nazewnictwie...

Awatar użytkownika
Grażyna
Kontakt:

Post autor: Grażyna »

Lunatyczka pisze: I przepraszam, ale ta Artsy przywodzi mi na myśl jedynie Janet z pierwszych odcinków "On, ona i dzieciaki", która wpadła do utleniacza. Nie bijcie. :pudło:
Nie znasz się! :P jedyne słuszne skojarzenie to:
Obrazek

...to pewnie wyjaśnia, dlaczego nie podoba mi się ta lalka wcale :P
Obrazek

ODPOWIEDZ