Artysta z Polski tworzący BJD

Dział dla ball jointed dolls, czyli lalek ze stawami kulkowymi, nie tylko z żywicy.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Morrighan
Kontakt:

Artysta z Polski tworzący BJD

Post autor: Morrighan »

Dostałam dziś bardzo dziwnego maila i w sumie nie mam pojęcia jak na niego odpowiedzieć i czy wogóle.

Treść wiadomości
Witam Panią serdecznie,
mam jedno pytanie dotyczące nie tyle wyżej wymienionej aukcji, co ogółu przedmiotów, wystawionych przez Panią na Allegro. Chciałbym wiedzieć, czy sprzedając różne akcesoria/elementy do lalek typu BJD nie zajmuje się Pani przypadkiem również wykonywaniem lalek? Szukam po całej Polsce artysty, który umiałby wykonać dla mnie lalkę BJD do jednej amatorskiej produkcji filmowej.

Pozdrawiam,
Jerzy Gołębiewski

Widziałam kiedyś na youtube tutoriale jak ludzie wykonują figurki podobne do lalek dollfie, ale takie figurki wogóle się nie ruszają. Coś obiło mi się o uszy, że ktoś w Polsce robi/robił takie laleczki na zamówienie, ale nie wiem czy są ruchome. (gdzieś dzwoni w jakimś kościele tylko nie wiem w którym :D) Swoją drogą dlaczego ten Pan po prostu nie kupi takiej lalki? Choćby używanej albo recasta? Chyba taniej by mu wyszło...

Awatar użytkownika
astridnat
Kontakt:

Re: Artysta z Polski tworzący BJD

Post autor: astridnat »

Tutaj jest polska Artystka, a właściwie dwie:
http://marti.presents.pl/index.php?site=AboutMPDolls
Obrazek

Awatar użytkownika
Orioness
Kontakt:

Post autor: Orioness »

Może ma jakąś wizję wyglądu i żadna z już istniejących mu nie odpowiada? A może oszczędza - Ty mu zrobisz lalkę a on w ramach zapłaty pokaże ją w swoim filmie...

Awatar użytkownika
Morrighan
Kontakt:

No właśnie coś gdzieś czytałam na ten temat, ale nie byłam pewnna. Lalki są śliczne, ale ceny też są śliczne :D Nie wiem czy nie taniej byłoby zamówienie temu Panu lalki z Chin :D

Awatar użytkownika
Szklanooka
Kontakt:

Post autor: Szklanooka »

Marti z tego co wiem zawiesiła swoją działalność i nie pracuje już nad lalkami. Są jeszcze Jolanta i Katarzyna Jaworska (http://buriedinoblivion.eu/), blueberry-doll (http://primrose-maiden.pinger.pl/) Ale wykonanie całej lalki bjd specjalnie na zamówienie i według projektu klienta byłoby bardzo czasochłonne i bardzo kosztowne, mam wątpliwości czy kogoś kto pracuje nad amatorską produkcją filmu byłoby na to stać. Chyba, że to miałaby być taka "jednorazowa" lalka, która leżałaby gdzieś w tle, nie musiałaby być dopracowana ani umieć pozować... ale to i tak będzie sporo kosztować.
Morrighan pisze:Swoją drogą dlaczego ten Pan po prostu nie kupi takiej lalki? Choćby używanej albo recasta? Chyba taniej by mu wyszło...
Sprzedawca podróbek nie wystawi mu faktury/rachunku/jakiegokolwiek dokumentu sprzedaży, bo sprzedaje nielegalnie i ten pan nie będzie mógł sobie tego wrzucić w koszty produkcji. A kupując jakąkolwiek firmową lalkę nie nabywa się z nią prawa do jej wizerunku - nie można jej zdjęć czy nagranego z nią filmu wykorzystać w celach zarobkowych czy wystawić do konkursu, bo nie jest ona twoim dziełem. Żeby nagrać teledysk z lalkami Barbie w roli głównej musisz mieć pozwolenie od Mattela, innej opcji nie ma. Co prawda szansa, że jakaś koreańska firma cię pozwie są niewielkie, ale jeżeli ktoś chce żeby jego praca była w 100% jego i nie naruszała niczyich praw autorskich to całkowicie to rozumiem.

Awatar użytkownika
privace
Kontakt:

Post autor: privace »

Mi coś dzwoniło, że jest na forum kobieta robiąca lalki i faktycznie:
post58103.html#p58103
http://www.helga-reinhard.com/

Awatar użytkownika
Morrighan
Kontakt:

Szklanooka masz rację. Nie pomyślałam nad prawami autorskimi. Jeżeli nie chce tego za "darmoche" to kupe kasy wyda na taką lalkę. Chyba, że na poważnie o tym myśli i zamówi u artystek. W sumie obejrzałabym taki film, nawet amatorski :)

-- 21 sty 2015, o 21:06 --

Czyli jednak ten Pan myśli na poważnie o wyprodukowaniu takiego filmu. Zobaczcie co mi odpisał odpisał.

Witam,
bardzo dziękuję za odpowiedź. Ja akurat szukam lalki typu Dollfie, w pełni artykułowanej (również ruchomej w tułowiu - pomiędzy żebrami a brzuchem) i 41-centymetrowej - o jakości i detalach produktów z wyższej półki, czyli produktów koreańskiego DollShe i konkurencji. I niestety problem polega na tym, że choć ciałko lalki może być standardowe, to twarz musiałaby być indywidualnie zaprojektowana pod kątem występującej w filmie dziewczyny, więc przemalowanie to tylko półśrodek. Tak więc ktoś musiałby zrobić lalce nową głowę, makijaż, nadać odpowiednią karnację i przygotować strój według indywidualnego projektu.
Była jedna artystka w Warszawie, która się tym zajmowała, ale zamknęła działalność w 2013 zanim pomysł na film się w ogóle zrodził. Natomiast firmy, które robią takie lalki mniej lub bardziej masowo nie chcą przyjąć zlecenia. Kontaktowałem się z Japończykami z VOLKSa i z Koreą - nie było pozytywnej odpowiedzi pomimo, że nie prosiłem o sponsoring. Mimo wszystko, gdyby przypadkiem weszła Pani w kontakt z kimś, kto zajmuje się praktycznie przygotowaniem lalek od zera, będę wdzięczny za informację.

Pozdrawiam serdecznie,
Jerzy

Awatar użytkownika
Szklanooka
Kontakt:

Post autor: Szklanooka »

Ooo, twarz i stylizacja lalki na podobieństwo aktorki, podoba mi się pomysł! :D Nie dziwię się, że VOLKS odmówił, oni produkują tylko lalki według własnych projektów i nie robią realistycznych twarzy na podobieństwo ludzi. Myślę, że już łatwiej byłoby mu znaleźć grafika, który przygotuje projekt w 3D i potem dać główkę do druku.
Jest też kilka firm u których można zamówić lalkę według własnego projektu np. na podstawie zdjęć danej osoby i opisu - tylko to się nie za bardzo opłaca odlewać tylko jedną sztukę. Jeżeli aktorka ma ciekawą urodę i wyjdzie z tego fajna główka, to pewnie kilka osób chętnych na grupowe zamówienie by się udało uzbierać. Sama mogłabym się pisać na coś takiego, bo podoba mi się pomysł. :lol:
Najpopularniejsza usługa tego typu to Minimee u dimdoll.com (tylko coś nie widzę u nich aktualnie informacji na ten temat na stronie, ale na DoA widziałam jak ludzie u nich zamawiali niedawno Johnnego Deppa i jakieś inne postaci z filmów) Jest jeszcze taka usługa u www.nobilitydoll.com i www.4sdolls.com. Tylko skoro ten pan szuka kogoś w Polsce to może już do nich pukał... blueberry-doll rzeźbi fajne główki, można też jej zapytać. Albo Whispering Grass (z Ukrainy).

Awatar użytkownika
Morrighan
Kontakt:

Dałam temu Panu namiar na Ścibora https://www.facebook.com/sciborminiatures http://sciborminiatures.com/ Robi przepiękne rzeczy i potrafi wyrzeźbić bardzo dokładną i nawet do kogoś podobną twarz na powierzchni dwu centymetrowej :D Więc pomyślałam, że i głowę dollfie mógłby wykonać, oczywiście jakby mu się chciało :D Z resztą nie szkodzi spytać :)

Awatar użytkownika
Moony
Kontakt:

Post autor: Moony »

Morrighan pisze:Dałam temu Panu namiar na Ścibora https://www.facebook.com/sciborminiatures http://sciborminiatures.com/ Robi przepiękne rzeczy i potrafi wyrzeźbić bardzo dokładną i nawet do kogoś podobną twarz na powierzchni dwu centymetrowej :D Więc pomyślałam, że i głowę dollfie mógłby wykonać, oczywiście jakby mu się chciało :D Z resztą nie szkodzi spytać :)
...nie znałam tego bloga.
Już wiem, gdzie spędzę z kawą następne 3 godziny.
Skąd ludzie mają taki talent, jejuniu...

ODPOWIEDZ