Kredki do repaintu

Repaintujesz lalki? Zajmujesz się rerootem? Koniecznie nam pokaż!
Trenzalone
Kontakt:

Kredki do repaintu

Post autor: Trenzalone »

Witajcie...

Właśnie rozpoczynam swoją przygodę z repaint'em. I teraz moje pytanie brzmi: Które kredki będą nadawać się idealnie?
Z tego co czytałam kredki Inktense są dobre...
Nabyłam już ich trochę... Mam też kredki watercolor firmy Derwent oraz kredki Koh-i-noor. I tu rodzi się kolejne pytanie: czy kredki Koh-i-noor się nadają ponieważ jeśli chodzi o cenę i jakość jest to średnia półka i nie wiem co ale coś mnie od nich odstrasza ;-;

Mam nadzieję że nie naruszam regulaminu i z góry dziękuje za odpowiedź ;*

Awatar użytkownika
Stary_Zgred
Kontakt:

Re: Kredki do repaintu

Post autor: Stary_Zgred »

Wszystkie będą się nadawać. Derwent charakteryzuje się dużym nasyceniem pigmentu, dlatego jest tak chwalony przez użytkowników.
Natomiast Koh-i-noor to już niższe nasycenie. Dla mnie akurat to wielki plus, bo taka kredka pozwala na namalowanie linii o sporej przezroczystości, co jest wygodniejsze w korygowaniu niż przy liniach wyraźnych :)
Obrazek

Trenzalone
Kontakt:

Post autor: Trenzalone »

O ! Dziękować bardzo <3

Awatar użytkownika
CottonCandyTail
Kontakt:

Post autor: CottonCandyTail »

Ja się nie znam, ale oglądając filmy na youtube zauważyłam u jednej z ruskich artystek kredki mondeluz akwarelowe (poznałam je bo sama je mam, ale do "rysowania" na kartce). Malują bardzo mocno, ale czy do lalki się nadają to nie wiem...

Awatar użytkownika
Wiol
Kontakt:

Post autor: Wiol »

Chyba w pierwszym wątku jest o kredkach.
Jeśli dobrze pamiętam, to te tańsze (ciemne kolory) zoswiają ślady po zmyciu -jeśli komuś zmieniła się koncepcja ;)

Awatar użytkownika
trujewszczak
Kontakt:

Post autor: trujewszczak »

Wiol pisze:Chyba w pierwszym wątku jest o kredkach.
Jeśli dobrze pamiętam, to te tańsze (ciemne kolory) zoswiają ślady po zmyciu -jeśli komuś zmieniła się koncepcja ;)
To zależy od podkładu. Ba, powiedziałabym nawet, że przy słabym lakierze bazowym ślady zostawiają właśnie te drogie i dobrze napigmentowane kredki. Przy dobrym lakierze nie powinno być takich problemów.

Awatar użytkownika
Annorelka
Kontakt:

Post autor: Annorelka »

Nabyłam już ich trochę... Mam też kredki watercolor firmy Derwent oraz kredki Koh-i-noor. I tu rodzi się kolejne pytanie: czy kredki Koh-i-noor się nadają ponieważ jeśli chodzi o cenę i jakość jest to średnia półka i nie wiem co ale coś mnie od nich odstrasza ;-;
Pisałam już o tym kiedyś - kredki Koh-i-noor mają tendencję higroskopijne - mam rysunki z podstawówki nimi wykonane i porobiły mi się lekko przebijające na drugą stronę kartki plamki, choć kredki nie były traktowane wodą. Jakby ciągnęły wodę z powietrza. ALE! - te kredki były kupowane i używane ponad dziesięć lat temu, więc mogło się sporo od tego czasu zmienić, udoskonalić w ich produkcji i kilak osób powiedziało, ze wykonuje nimi repainty i jest OK. Ale aj skłaniałabym się raczej ku derwentom. Ja używam derwentów.

Awatar użytkownika
Badgerstone
Kontakt:

Post autor: Badgerstone »

Ja nbajpierw kupiłam derwenty i nie byłam zadowolona. Nie zawsze się nakładały, właściwie tylko chyba 3 kolory sie nakładały a reszta zupełnie nie. Potem kupiłam MONDELUZY i to jest miłość jak u pingwinów - for ever :D
Tak aksamitnie się nakładają, nie kruszą. Dla mnie bezkonkurencyjne.

Akhanta
Kontakt:

Post autor: Akhanta »

Derwenty: Inktense czy akwarelowe? Ktoś doradzi? <3

Awatar użytkownika
Malina
Kontakt:

Post autor: Malina »

Inktense all the way :)

Akhanta
Kontakt:

Post autor: Akhanta »

Dzięki! :)

Awatar użytkownika
Badgerstone
Kontakt:

Mam do sprzedania moje kredki Derwent Inktens, zużyte w jakichś 10%.
Ktoś jest zainteresowany?

Zaraz dodam zdjęcie.

Awatar użytkownika
Badgerstone
Kontakt:

Tak, zaminiłam na Mondeluzy.

ODPOWIEDZ